PRESS

18/11 2021 Pressmeddelande för fri publicering –  Andersson Dance and Jonathan Morton: Partita no.2 – sei solo

För recensionsbilder klicka här!

Den 26 november är det premiär för Partita no.2 – sei solo på Dansens Hus i Stockholm. Partita no.2 – sei solo är ett verk skapat i ett samarbete mellan koreografen Örjan Andersson och violinisten Jonathan Morton från Scottish Ensemble i Glasgow. Verket spelas på Dansens Hus t.o.m. den 5 december, samt hos samproducent Norrlandsoperan i Umeå där det framförs den 1 december.

Fem speciellt utvalda dansare. En av samtidens främsta violinister. I Partita no. 2 – sei solo får vi ta del av koreografen Örjan Anderssons särskilda förmåga att göra dans och musik till en sömlös kropp.

Vi möter den solitära människan. Avskalad och utelämnad. Hennes öde vävs samman med violinisten Jonathan Mortons tolkning av Bachs vemodiga solostycke ”Partita no. 2”. Tillsammans med ljudkonstnären BJ Nilsens inspelningar från ett nedstängt Amsterdam växer ett sublimt landskap fram. Vi rör oss, i hisnande hastighet, mellan det lilla intima, till svindlande högt belägna platser. En auditiv mental resa mellan nuet till det sedan urminnes tider försvunna.

Idén till verket formades under vintern 2021 i Stockholm då en känsla av undantagstillstånd rådde på grund av pandemin, säger Örjan Andersson. En kollektiv isolation, tristess och ensamhet som tvingade oss alla in i ett nytt tillstånd. En ny tillvaro – ett nytt skapade.

Partita no.2 – sei solo är en fortsättning på ett pågående samarbete mellan Andersson Dance och Scottish Ensemble och följer verken Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia (2015) och Prelude – skydiving from a dream (2019).

Koreografi Örjan Andersson
Violinist Jonathan Morton
Dans Ashley Wright, Jim De Block, Takuya Fujisawa, Johanna Wernmo, Emilia Fridholm
Ljuddesign BJ Nilsen
Musik JS Bach
Scenografi, ljusdesign Chrisander Brun
Kostymdesign Jenny Nordberg
Foto Chrisander Brun

Produktion
Ina Sletsjøe / Andersson Dance
Magnus Nordberg / Nordberg Movement

Samproduktion Andersson Dance, Scottish Ensemble, Dansens Hus, Norrlandsoperan.
Med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm och Creative Scotland.
På turné med Dansnät Sverige hösten 2021.

Presskontakt:
Magnus Nordberg, Nordberg Movement, magnus@nordbergmovement.se, +46 (0)70-450 70 60, nordbergmovement.se
Susanne Wibert, Kommunikationschef Dansens Hus, susanne.wibert@dansenshus.se, +46 (0)733-12 14 93


Om Jonathan Morton:
Jonathan Morton trivs lika bra med gammal som ny musik och samarbetar gärna med musiker och artister från olika traditioner. Han är konstnärlig ledare för Scottish Ensemble, där hans eklektiska och engagerande programplanering får lovord av en internationell publik, och där han erbjuder nya perspektiv på välkänd repertoar och främjar nya verk. Under hans ledning har Scottish Ensemble i allt större utsträckning samarbetat med andra konstformer som dans, bildkonst och teater. Bland de senaste kritikerrosade projekten finns 20th Century Perspectives med konstnären Toby Paterson, Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia med Andersson Dance och Anno med Anna Meredith och Eleanor Meredith.

Morton är också försteviolinist i London Sinfonietta, där han har fått möjlighet att arbeta nära många av dagens ledande kompositörer och artister, däribland Steve Reich, Harrison Birtwhistle, Mica Levi, Oliver Knussen, Marius Nesset, Jonny Greenwood, Louis Andriessen, Thurston Moore, John Woolrich, Martin Suckling och Tyondai Braxton.

Jonathan Morton har bjudits in som gästledare till grupper som BIT20 i Bergen, Orchestre de Chambre de Paris, Scottish Chamber Orchestra, City of London Sinfonia och Musikkollegium Winterhur. Han är engagerad i att utbyta idéer med nästa generations stråkspelare och har lett projekt vid Royal Northern College of Music, Royal College of Music, Royal Conservatoire of Scotland och University of Auckland.

Morton bidrar även regelbundet till film- och TV-soundtracks i Abbey Road Studios och Air Lyndhurst Studios, där han leder studioorkestrar för filmkompositörer som Dario Marianelli, Rael Jones och Patrick Doyle. Alex Heffes, Jóhann Jóhannsson, Christian Henson, Craig Armstrong, Joby Talbot och Laurent Eyquem. Han spelar också med Colin Currie Group i Europa och Japan.

Om Andersson Dance:

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt egna kompani Andersson Dance. Efter framgångsrika år som dansare på Östgötabaletten och Batsheva Dance Company i Israel, debuterade han som koreograf på 90-talet. Hans första stora beställningsverk för Cullberg och Dansens hus blev en succé och öppnade dörrar internationellt. Efter det har han skapat verk för många av de stora danskompanierna, såsom Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. I internationella sammanhang har Örjan Andersson arbetat med till exempel Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid.

På senare år har arbetat i flera gränsöverskridande samarbeten med skådespelare, dansare och musiker både inom ramen för Andersson Dance men också på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg, Folkoperan i Stockholm och på Helsingborgs Stadsteater.

Andersson Dance har varit ett återkommande inslag på Dansens Hus sedan husets första säsonger. Andersson Dance har under senaste åren turnerat till Storbritannien, Tyskland, Belgien, Norge, USA och Kina med bland annat det hyllade verket Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia som gästspelade på Dansens Hus 2015.

Nedladdningsbara bilder för fri publicering

9/9 2021 Pressmeddelande för fri publicering – BJÖRN SÄFSTEN, I SJÄLVA VERKET

Ett solo, en monolog, en dans och en föreläsning. 

Koreografen och dansaren Björn Säfsten och Riksteatern bjuder in till ett personligt, finurligt och visuellt slående perspektiv på vad dans kan vara. Föreställningen I själva verket är ett tankeväckande universum av personliga iakttagelser, minnen och tankar kring koreografi och rörelse. Den 24 september – 9 oktober är det äntligen dags för I själva verket att visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och sedan väntar en turné i Sverige med Riksteatern.

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? Under många års samtal med människor i Sverige kring dans och koreografi, mellan föreställningar, under workshops och i fika-rummet, växte idén hos koreografen och dansaren Björn Säfsten att skapa en föreställning som undersöker och gestaltar publikens frågeställningar kring dans. I själva verket är på samma gång ett solo, en monolog, en dans och en entusiasmerande föreläsning. Föreställningen filmades också i våras då det stod klart att pandemin omöjliggjorde en fysisk premiär. Den filmade versionen gick att streama via Riksteater Play och blev mycket uppskattad.   

I själva verket åker nu på en Riksteaterturné, som inleds med åtta föreställningar på Kilen / Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 24-25 september kl. 18,
1-2 oktober kl. 18den 3 oktober kl. 16 och 7-9 oktober kl 18. Läs mer och boka här! 

I föreställningen arbetar Björn Säfsten nära ett flertal andra danskonstnärer: Anja Arnquist är medskapare till I själva verket och har länge varit Säfstens nära samarbetspartner. Fredrik Quinones kommer in som expert på voguing och frågor kring identitetspolitik, Chrysa Parkinson som expert på dansbegreppet Front och koreografen Gunilla Heilborn som dramaturg.

Björn Säfsten är koreograf baserad i Stockholm. Hans verk kännetecknas av ett nyfiket utforskande av symboler och det alldagliga där rörelser transformeras till nya representationer och får ny innebörd. På scen blandas flera uttrycksmedel så som gest, röst och under senare år även text och sång. Långa processer leder fram till verk fyllda av närvaro, misslyckanden, igenkänning och allvar. Allt inbäddat i ett detaljrikt, utmejslat rörelsematerial. Härnäst skapar han ett nytt gruppverk med premiär på MDT och nästa sommar ett nytt samarbete med dansensemblen vid Regionteater Väst.

Medverkande
Björn Säfsten

Konstnärligt team
Koreografi och text: Björn Säfsten
Koreografi, text, repetitör: Anja Arnquist
Scenografi: Joakim Nyström
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Hans Appelqvist
Dramaturg: Gunilla Heilborn
Konstnärlig expert voguing: Fredrik Quiñones
Samtalspartner under processen: Chrysa Parkinson 

Producent Säfsten Produktion/Nordberg Movement: Magnus Nordberg

I själva verket är en samproduktion mellan Riksteatern och Säfsten Produktion.

Säfsten Produktion genomför I själva verket med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.

Presskontakt:
Magnus Nordberg, magnus@nordbergmovement.se, +46 (0)70-450 70 60, nordbergmovement.se

Läs mer om Björn här
Läs en intervju med björn här

20/8 2021 Pressmeddelande för fri publicering – Koreografen Stina Nyberg dubbelt aktuell med två premiärer i september

Den 4 september fortsätter utvecklandet av verket Make Hay While the Sun Shines på Sveriges nya dansfestival Brådjupa Blekinge Dansfestival i Karlshamn. Verket, som visats i flera olika versioner under 2019-2021 på bland annat MDT i Stockholm och La MaMa i New York, samt blivit en dansfilm, får nu inomhuspremiär med publik. 

För Riksteatern skapar Stina Nyberg i september ett helt nytt verk – Lucky Numbers. I Lucky Numbers möter vi två dansare som rör sig till musiken, till varandra, till en inre känsla och i en föreställd värld.


Make Hay While the Sun Shines 4 september på festivalen Brådjupa

Verket Make Hay While the Sun Shines presenteras inomhus den 4 september kl 19 på BRÅDJUPA Blekinge Dansfestival. Festivalen äger rum 1-5 september på Lokstallarna i Karlshamn och bjuder på föreställningar, workshops, dansklasser och konstnärssamtal. Läs mer här.

Make Hay While the Sun Shines är en dans i ständig förändring. Den säger ja till det vardagliga och det okända, till minnen av dans och till verklighetens kaos. Det är en serie danser som kanske är lite som livet självt: föränderligt, fascinerande, misslyckat, snubbligt, älskvärt och oförutsägbart. Läs mer här

Verket har presenterats i olika format sedan 2019 och bland annat visats på Center for Performance Research (NYC), Performance Mix (NYC), Dans.Hall (Stockholm), La Mama Studios (NYC) och på gräsplanen utanför MDT (Stockholm).

Nytt verk Lucky Numbers har premiär den 28 september

I ett lapptäcke mellan aktioner och reaktioner rör sig dansarna Lisa Janbell och Ama Kyei på gränsen mellan bilder och upplevelser, till en pumpande rytm med ständigt föränderliga relationer. Stina Nybergs nya verk för Riksteatern är skapat i nära relation med DJ:en och kompositören rRoxymore och framförs i ett rum skapat av Josefin Hinders i samarbete med textilkonstnären Anna Nordström. Hennes Youtube-inspirerade lapptäcken ramar in rummet till en plats för gemensamma upplevelser. 

”Lucky Numbers är verkligen en duett med dansarna Lisa och Ama som huvudpersoner – som klubbkids, vänner, dansare och som människor som skapar ett rum som på något sätt vibrerar. De är upptagna med att undersöka vad det egentligen betyder att “digga” till musik och de gör det hela tiden i förhållande till varandra och till publiken som omger dem.” (Stina Nyberg)
 
Lucky Numbers ingår i Riksteaterns koreografserie. Stina Nyberg arbetade senast med Riksteatern hösten 2018 när hon turnerade med soloföreställningen Thunderstruck. Verket kommer turnera med Riksteatern. Lucky Numbers ingår i Riksteaterns koreografserie och spelas på ett tiotal orter runt om i Sverige under hösten. Stina Nyberg arbetade senast med Riksteatern 2018 när hon turnerade med soloföreställningen Thunderstruck. 

Läs mer om Lucky Numbers här
Läs mer om Stina Nyberg här.  

Nedladdningsbart material

Nedladdningsbara bilder för fri publicering

22/8 2021 Pressmeddelande för fri publicering – VIKTOR FRÖJD, FESTEN

Välkommen till FESTEN!

Koreografen Viktor Fröjds nya verk Festen är en hyllning till dansen och det sinnliga. Till människan och det gemensamma. Kanske är festen den sista fristaden där vi kan förkroppsliga en längtan som finns bortom språk och tanke. Där vi kan släppa alla krav på struktur, symmetri och mätbarhet. Den 1-2 september är det premiär för Festen på Dansstationen i Malmö. Den 7-9 september inviger Festen Dansens Hus nya scen Elverket i Stockholm, där den även visas 18-20 november. Kom som du är och var med och delta!

Festen samarbetar Viktor Fröjd med dansaren och dj’n Cheza, dansaren och cermonimästaren Yared Tilahun Cederlund och dansarna Joanna Holewa Chrona och Johanna Fröjd. Tillsammans skapar de en interaktiv föreställning där alla som deltar på Festen också är med och skapar den. Festen är den tredje delen i en trilogi som med hjälp av improvisation utforskar den sociala kraften genom ärlighet. Var dag (2017) och Tillvaron (2020) var de två första delarna. 

Viktor Fröjd har sin grund i street- och housedansen och därför är improvisationen (freestylen) utgångspunkt för hans skapande. Andra viktiga principer är ärlighet, äkthet, social kraft, gemenskap och lust. De senaste åren har Viktor Fröjds arbete kretsat kring dessa principer och koreografierna söker sig bort från det gestaltande, till en inlyssnande samvaro som skapar rum för både allvar och fest, djup och närvaro.

– Min största inspiration och kunskapskälla är streetdance-communityt, säger Viktor Fröjd. Där finns musiken, klubbarna, jamsen, fantastiska dansare och dj’s. Och inte minst den sociala aspekten. Det är en kultur som bejakar allas olikheter och där det magiska uppstår i stunden genom freestyle. 

– Mitt arbete präglas kanske framför allt av ett grävande, fortsätter han. Jag älskar housekulturen och har min teknik i housedans. Det är ett grävande i något slags puls och i något slags gemenskap. När man tar bort ord och det kommunikativa så blir det mer och mer kroppsligt, ju längre man håller på.

Viktor Fröjd skapar verk för både större och mindre scener runt om i Sverige och gör både beställningsuppdrag och egna produktioner. Han samlar samarbetspartners, på och bakom scenen, för kollektiva processer som ofta leder till interaktiva upplevelser för publiken. Dramaturgin i verken byggs kring improvisationens kraft och förståelsen för det sociala. Viktor Fröjd är utbildad vid streetdance-utbildningen på Åsa folkhögskola utanför Katrineholm och har en kandidat i danspedagogik med inriktning street från DOCH – Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

Läs mer här.
Läs en intervju med Viktor Fröjd här
Se en trailer här.

Koreografi, idé: Viktor Fröjd
Medskapande dansare: Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Yared, Tilahun Cederlund, Maele Sabuni, Viktor Fröjd
Master of Ceremony: Yared Tilahun Cederlund
DJ: Maele “Dj Cheza” Sabuni
Ljusdesigner: Anton Andersson
Scenograf: Anton Andersson
Kostymdesigner: Sarah Nakiito
Dramaturgiskt stöd: Bodil Persson
Film: Gustav Ågerstrand
Produktion: Kulturföreningen Iver och Nordberg Movement
Samproduktion: Kulturföreningen Iver, Dansens Hus, NorrlandsOperan och Dansstationen.

Med stöd av Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne och Konstnärsnämnden.

Pressbilden: FESTEN. Foto: Jonath Mathew. 

Presskontakt:
Magnus Nordberg, magnus@nordbergmovement.se, +46 (0)70-450 70 60, nordbergmovement.se

20/8 2021 Pressmeddelande för fri publicering – QUARTO COMMUNAL ROPE

Den 4 september är det dags för en unik rörelse genom Stockholms innerstad när performanceverket COMMUNAL ROPE iscensätts av konstnärsduon QUARTO. Under sex timmar kommer en grupp bestående av 20 dansare långsamt vandra genom Stockholms gator med ett kilometerlångt svart rep, med start från Weld vid Odenplan, vidare via Dansens Hus vid Norra Bantorget och avsluta vid MDT på Skeppsholmen. Verket livestreamas samtidigt via sociala medier. Koreografi uppstår i mötet mellan repet och människan. Kan vi tillsammans bilda en stark gemenskap som samtidigt ger oss utrymme att lösa upp personliga och kollektiva knutar? Vandra med och upplev hur vi kan röra oss i staden på ett annat sätt!

Den svensk-brasilianska duon QUARTO (Anna Mesquita och Leandro Zappala) har sedan 2011 utforskat relationerna mellan rep och koreografi med verk som Beauty of Accident (2012), Durational Rope (2014) Knot Body (2016), ropeSpace (2018), THISENTANGLEMENT (2017). För detta arbete tilldelades de 2018 Birgit Cullberg-stipendiet, svensk danskonsts mest prestigefulla utmärkelse. Med verket COMMUNAL ROPE knyter QUARTO nu ihop det tioåriga arbetet. Repet släpps fritt, för att låta sig dras och sträckas ut och färdas genom stadslandskapet.

COMMUNAL ROPE är ett verk om intimitet, lyhördhet, utsatthet, mellanmänskliga relationer, makt och kropp. I COMMUNAL ROPE vill Anna Mesquita och Leandro Zappala bland annat närma sig frågan hur vi skapar en gemensam zon inuti vilken vi kan ge oss själva tillräckligt med utrymme för att bevara den personliga sfären och ändå vara tillsammans?

COMMUNAL ROPE är också ett möte med staden. Eftersom arbetet med COMMUNAL ROPE påbörjades under pandemin framstod frågor som rörde gruppen och våra gemensamma utrymmen som mer aktuella än någonsin. COMMUNAL ROPE undersöker både hur vi förhåller oss till varandra i en grupp och hur vi förhåller oss till staden, det allmänna utrymmet som vi delar med så många andra, varje dag. Temat gemenskap manifesterar sig också i samarbetet mellan tre av Stockholms scener för samtida dans; Weld, MDT och Dansens Hus, som för första gången delar ett verk som sträcker sig mellan och knyter ihop de olika organisationerna.

Konstnärsduon QUARTO grundades 2003 av Anna Mesquita och Leandro Zappala. De bor och arbetar mittemellan två mycket skilda kulturer – Brasilien och Sverige. QUARTO ägnar sig åt en långvarig forskning tillsammans med konstnärer och forskare inom interdisciplinär konst, som involverar både teori och praktik. Engagerade i filosofiska frågor om maktrelationer och kroppens gränser, försöker de skapa tankar och subjektivitet genom en radikal, visuell och fysisk upplevelse.

I COMMUNAL ROPE samarbetar QUARTO med kandidatstudenter i Dans år 2 vid Stockholms konstnärliga högskola, samt en grupp yrkesverksamma dansare.

När: 4 september kl 13-19. Var: Verket utgår från Welds lokaler på Norrtullsgatan 7, via Dansens Hus vid Norra Bantorget till MDT på Skeppsholmen. Du väljer hur länge du vill följa med. Publikvärdar finns med under hela vandringen för att hjälpa till och informera om verket Pris: Det kostar inget att följa med på vandringen och du behöver inte förboka! Livestreaming: Vandringen livestreamas och kan följas i realtid via de aktuella scenernas hemsidor. Titta online eller via sociala medier – på QUARTOS Vimeo, hemsida eller Facebook.

Nedladdningsbart material